De când am pus mai sus link-ul prin care anunț pe toată lumea că fac site-uri, întrebarea care-mi este adresată cel mai des este: „Cât costa un site?”

Pentru început, trebuie făcuta o diferențiere între costul unui site și prețul acestuia.

Costurile

Costurile pe care le implica crearea unui site nou sunt următoarele:

 • Numele de domeniu web pentru a obține un nume de domeniu trebuiesc plătite anumite taxe, de aceea un nume de domeniu costă. De exemplu: pentru un domeniu .ro se plătesc aproximativ 160 lei, fără a avea o limită de timp garantată pentru care nu mai plătești nimic suplimentar sau echivalentul a 8 – 9 euro pentru fiecare an pentru care folosești un domeniu înregistrat de altcineva în nume propriu, pentru domeniile .com, .net, .org se pot obtine oferte foarte bune pentru primul an de administrare (1 – 2 euro), dar ulterior, reînoirea acestora costă undeva la 8 – 10 euro pe an. Cele mai ieftine nume de domeniu către care pot fi ușor direcționați vizitatori din România sunt cele cu extensia .eu (UE)
 • Găzduirea Web. Un site este reprezentat de o mulțime de pagini web legate între ele. Aceste pagini web sunt fie fișiere de sine stătătoare, fie sunt fișiere generate în mod dinamic de anumite programe de gestionare a conținutului web și ele trebuiesc găzduite pe un calculator conectat în permanență la internet.Teoretic putem folosi și calculatorul de acasă pentru acest lucru, dar nu știu câți dintre dumneavoastră pot să-și permită să țină pornit non-stop un calculator conectat permanent la internet. Se pot întâmpla multe lucruri neprevăzute: o cădere de tensiune, un cablu furat în cartier etc., toate acestea ar face ca site-ul sa nu mai fie vizibil de către alți utilizatori. Acesta este motivul pentru care au apărut firmele specializate în a oferi acest serviciu. Ele au generatoare de curent pentru cazurile în care apar defecțiuni în rețeaua electrică, au personal calificat care efectuează lucrări de întreținere și reparații pentru calculatoarele (serverele) ce găzduiesc site-uri, au contracte cu mai mulți furnizori de internet, pentru a diminua șansele de a rămâne fără conexiuni externe.
  Datorită concurenței mari și a numărului mare de clienți prețurile acestor servicii au scăzut considerabil în ultimii ani. Astfel, un site simplu poate fi găzduit chiar și cu 0,9 € / lună.
 • Realizarea efectivă a site-ului. Pentru a configura un CMS sau pentru a crea paginile web, cineva trebuie să piardă câteva ore în fața unui calculator. Acel cineva ar trebui să-și scoată măcar un veni acceptabil pentru a putea supraviețui. De regulă, dacă cineva trebuie să muncească 16 ore, ar trebui să primească cel puțin 150 lei, de acord? Aici este de discutat, deoarece în această ocupație nu pre poți fi tarifat la oră, trebuie ținut cont și de creativitatea acelei persoane, dar și de eficiența muncii sale.
 • Administrarea. Pentru a putea face modificări în conținutul siteului, pentru a face niște copii de rezervă și pentru alte situații, este bine ca cineva să se ocupe de respectivul site.Pentru a administra un site, fie te ocupi singur, dacă ești dispus să înveți, fie angajezi una sau mai multe persoane sau firme specializate, în funcție de volumul de muncă.

Ținând cont de cele despre care v-am vorbit mai sus, trebuie să vă spun că un site care să fie și eficient, costă cel puțin 350 lei iar întreținerea sa încă 100 lei/pe an, asta dacă vorbim de cele mai mici costuri cu putință.

Prețul unui site

Aceasta este o alta poveste. În timp un site poate să capete o anumita valoare de piață, fie datorită conținutului, fie datorită numărului de utilizatori, fie datorita interesului pe care îl are cineva în a obține numele domeniului acelui site.

Astfel poți vinde un site făcut cu doar câteva sute de lei și să obții pe le câteva mii sau zeci de mii de euro, dar tot la fel de bine poți să încerci să-l vinzi la un preț de nimic și să nu găsești pe nimeni interesat!

Reclame

4 gânduri despre „Cât costă un site?

  1. Doar în măsura în care acest element face ca acel domeniu să fie mai interesant. PageRank-ul Google nu a mai fost actualizat de mai bine de un an și, în acest moment, este total irelevant.

   Apreciază

Ai ceva de spus?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s